Pieczona dynia makaronowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z dyni
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 dynia makaronowa (około 1 kg), przekrojona na pół, bez pestek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szklanki posiekanej świeżej pietruszki
- ½ łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
- 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Skrop wnętrze dyni 2 łyżkami oliwy i przypraw solą i pieprzem. Połóż oba kawałki na blasze pokrytej papierem do pieczenia przekrojoną stroną do dołu. Piecz przez około 1 godzinę, aż dynia zmięknie.
Po ostygnięciu delikatnie wyciągaj widelcem długie nitki miąższu i wkładaj je do miski. Wymieszaj z pozostałą 1 łyżką oliwy, sokiem z cytryny i pietruszką. Przypraw solą i płatkami czerwonej papryki. Przed podaniem możesz posypać danie serem.
Po ostygnięciu delikatnie wyciągaj widelcem długie nitki miąższu i wkładaj je do miski. Wymieszaj z pozostałą 1 łyżką oliwy, sokiem z cytryny i pietruszką. Przypraw solą i płatkami czerwonej papryki. Przed podaniem możesz posypać danie serem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W