Pieczeń z antrykotu

Pieczeń z antrykotu
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.34)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2,5 kg antrykotu z kością
  • gruba sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łodygi selera
  • przekrojone na pół
  • 2 marchewki
  • przekrojone wzdłuż na pół
  • 1 cebula
  • przekrojona na pół

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 230°C. Hojnie natrzyj mięso ze wszystkich stron solą i pieprzem. Rozłóż warzywa na dużej patelni, którą można wkładać do piekarnika, lub na blasze do pieczenia, którą można wstawiać na ogień. Na wierzch warzyw połóż mięso, wstaw do piekarnika. Po 15 minutach, nie otwierając piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz dalej przez około 15-20 minut na każde ½ kg mięsa. Mięso powinno mieć temperaturę wewnętrzną w najgrubszej części jakieś 52-53°C. Wyjmij z piekarnika i z patelni, lub blachy i przełóż na kratkę. Przykryj kilkoma warstwami folii aluminiowej. Pozwól mięsu odpoczywać co najmniej 20 minut. Dzięki temu dojdzie i będzie delikatne i soczyste. W tym czasie będziesz miał dużo czasu żeby zrobić sos, na przykład sos pieczeniowy z chrzanem. Przed pokrojeniem możesz odkroić kości, dzięki czemu łatwiej będzie podzielić mięso na indywidualne porcje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA