Pieczeń wołowa z puddingiem Yorkshire
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W interesie mięsożercy (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 1 kawałek wołowiny
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 główka czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 filiżanki zwykłej mąki
- 5 jajek
- 1 filiżanka mleka
- tłuszcz z kaczki
- sól
- pieprz
- suszony tymianek
- świeża natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Natnij wierzchnią warstwę tłuszczu, żeby łatwiej się wytopił i nawilżył mięso. Obficie je posól, popieprz i obsyp z każdej strony tymiankiem. Zwiąż mięso za pomocą sznurka. Połóż je na żeliwnej patelni lub formie do zapiekania i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po chwili zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz do uzyskania pożądanego efektu. Sprawdź stopień wypieczenia za pomocą termometru do mięs. Pieczeń będzie gotowa po około 50 minutach. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso, żeby odpoczęło (połowę czasu pieczenia). Zdejmij sznurek, pokrój na plastry i podawaj z gorącym puddingiem Yorkshire i pieczonymi warzywami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W