Pieczarkowe bhaji

Pieczarkowe bhaji
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.80

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Bhaji
500 g średnich, zamkniętych pieczarek
½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej
1 świeży podłużny pomidor, drobno pokrojony
olej roślinny do smażenia
4 łyżki wody
garść młodego szpinaku

Do podania
z grubsza posiekana świeża kolendra, do posypania
gęsta kwaśna śmietana do polania
chlebki naan jako dodatek

Pasta curry
1 płaska łyżeczka deserowa nasion jasnej gorczycy
2 płaskie łyżeczki deserowe nasion kolendry
1 płaska łyżeczka deserowa nasion kminu
¼ łyżeczki deserowej kozieradki
½ łyżeczki deserowej mąki z ciecierzycy
½ łyżeczki deserowej suszonego czosnku
½ łyżeczki deserowej papryki
½ łyżeczki deserowej kurkumy
garstka listków curry
½ łyżeczki deserowej sproszkowanego imbiru
½ łyżeczki deserowej chili w proszku
1 łyżka oleju roślinnego
½ łyżki białego octu winnego

Pasta curry
Podprażyć nasiona gorczycy, kolendry, kminu oraz kozieradkę na suchej patelni przez 2-3 minuty.
Przełożyć podprażone przyprawy do moździerza i rozetrzeć z listkami curry. Następnie dodać pozostałe przyprawy, wymieszać. Doleć olej i ocet, wymieszać na pastę.

Bhaji
Pieczarki usmażyć na głębokiej patelni, aż będą lekko podrumienione. Dodać kopiastą łyżkę pasty curry i dolać 4 łyżki wody. Resztę pasty włożyć do słoika i wstawić do lodówki do późniejszego zużycia. Przykryć patelnię, zostawić na ogniu przez 1-2 minuty. Dodać posiekaną cebulę oraz pomidora, podsmażać przez kolejne 1-2 minuty. Dodać szpinak, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać posypane posiekaną kolendrą oraz polane odrobiną śmietany, z chlebkiem naan jako dodatkiem.

© Paul Merrett

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA