Pepparkakor (ciasteczka imbirowe)
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 17)
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 125 g melasy
- 125 g tłuszczu omega
- 125 g cukru palmowego
- 1 ekologiczne jajko
- ½ kg mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Melasę zagotować w rondelku o grubych ściankach. Dodać tłuszcz i cukier palmowy. Mieszać, aż wszystko się stopi. Ostudzić. Ubić jajko. Przesiać mąkę, sól, sodę, imbir i cynamon. Wymieszać składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć je folią i schłodzić przez noc. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Wycinać ciasteczka. Ułożyć je na natłuszczonej blasze. Piec partiami przez 10-15 minut. Ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym naczyniu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W