Pate
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 900 g łopatki wieprzowej z tłuszczem
- pokrojonej na kawałki
- 450 g łopatki lub giczy cielęcej
- pokrojonej na kawałki
- 6 plasterków dobrego boczku
- sól
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 jajko
- 125 ml tłustej śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Pokroić połowę mięsa na kawałki o średnicy ok. 0,5 - 1 cm. Przełożyć do miski. Zmielić w robocie kuchennym pozostałe mięso i połowę boczku. Dodać sporą szczyptę soli, czosnek i pozostałe przyprawy oraz jajko, zmiksować. Wymieszać z posiekanym mięsem i śmietaną. Usmażyć mały kotlet, spróbować i ewentualnie doprawić. Przełożyć masę do formy keksowej o wymiarach 25x7cm lub brytfanny o wymiarach 23x13 cm. Przykryć pozostałym boczkiem w plastrach. Piec co najmniej godzinę, dopóki na masie nie pojawią się pęcherzyki i nie zacznie wyciekać tłuszcz. Ostudzić, wstawić do lodówki. Można odsączyć tłuszcz. Pokroić w plastry. Podawać w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W