Pate

Pate
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 900 g łopatki wieprzowej z tłuszczem
  • pokrojonej na kawałki
  • 450 g łopatki lub giczy cielęcej
  • pokrojonej na kawałki
  • 6 plasterków dobrego boczku
  • sól
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 jajko
  • 125 ml tłustej śmietany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Pokroić połowę mięsa na kawałki o średnicy ok. 0,5 - 1 cm. Przełożyć do miski. Zmielić w robocie kuchennym pozostałe mięso i połowę boczku. Dodać sporą szczyptę soli, czosnek i pozostałe przyprawy oraz jajko, zmiksować. Wymieszać z posiekanym mięsem i śmietaną. Usmażyć mały kotlet, spróbować i ewentualnie doprawić. Przełożyć masę do formy keksowej o wymiarach 25x7cm lub brytfanny o wymiarach 23x13 cm. Przykryć pozostałym boczkiem w plastrach. Piec co najmniej godzinę, dopóki na masie nie pojawią się pęcherzyki i nie zacznie wyciekać tłuszcz. Ostudzić, wstawić do lodówki. Można odsączyć tłuszcz. Pokroić w plastry. Podawać w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA