Panna cotta
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 l mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka ulubionej przyprawy lub posiekanego zioła
- ewentualni kieliszek ulubionego likieru
- 2 paczki żelatyny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlej prawie całe mleko do niedużego rondelka i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i opcjonalne dodatki. Podgrzewaj dalej, aż pojawią się lekkie bąbelki. Nie doprowadzaj do wrzenia. W międzyczasie rozpuść żelatynę w pozostałym mleku. Da jej postać przez jakieś 2 minuty. Wlej do gorącego mleka i mieszaj, aż się zupełnie rozpuści. Rozlej do 6 kokilek. Ostudź i wstaw do lodówki, aż się zetną; co najmniej na 2 godziny, ale możesz też zostawić je na całą noc. Przed podaniem zanurz na chwilę dół miseczki w ciepłej wodzie, przykryj wierzch talerzem i odwróć, tak, żeby deser pozostał na talerzu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W