Pain perdu w stylu Michèle

Pain perdu w stylu Michèle
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 58)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 500 gr. bułki świeżej lub 400 gr. czerstwej

  • 500 ml mleka pełnego
  • 4 jaja
  • 100 ml śmietany
  • 3 laski wanilii
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 50 gr. masła
  • 1 szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jeśli bułka jest świeża, to trzeba zostawić ją na wierzchu na dobę lub podsuszyć w piekarniku z termoobiegem – 30 min. w 120°C.
Wlej mleko do rondla. Dodaj 2 laski zeskrobanej wanilii. Doprowadź do wrzenia.
Odetnij skórkę pieczywa, pokrusz miąższ na duże kawałki i włóż do głębokiego talerza.
Ubij jajka z ziarenkami z trzeciej laski wanilii, dodając cukier i sól.
Gdy mleko będzie gorące, przykryj rondel i zostaw na 5 minut. Potem dodaj śmietanę, wyjmij laski wanilii i wlej jaja. Wymieszaj trzepaczką. Dodaj roztopione masło. Wlej całość na pieczywo, stale mieszając, żeby dobrze je nasączyć.
Odciśnij delikatnie palcami, nie naciskając mocno. Umieść miąższ w naczyniu do zapiekania (lub w 6 małych naczyńkach) i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut, aż masa ładnie się zapiecze i lekko wyrośnie. Podawać jako danie letnie. Można dodać gałkę lodów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA