Paczuszki z owocami morza

Paczuszki z owocami morza
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 arkusze papieru do pieczenia o wym. 30 cm x 45 cm
  • 1 szklanka plasterków zielonej i żółtej cukinii
  • 1 szklanka pokrojonej w paski czerwonej i żółtej słodkiej papryki
  • 12 dużych krewetek
  • obranych z pancerzy
  • bez głów i ogonów
  • 8 przegrzebków (tylko mięso)
  • sól i pieprz
  • ½ czerwonej cebuli w plasterkach
  • 4 gałązki świeżego majeranku albo oregano
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • 4 cienkie plasterki cytryny
  • 2 łyżki masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Ułóż na blacie arkusze papieru i złóż po przekątnej, tworząc zagięcie. Rozłóż arkusze z powrotem i ułóż na nich plasterki cukinii, paski papryki, po 3 krewetki i po 2 przegrzebki. Oprósz solą i pieprzem, a na wierzch nałóż plasterki cebuli i zioła. Pokrop przygotowaną zawartość paczuszek winem, dodaj po plasterku cytryny oraz łyżeczce masła. Ostrożnie złóż papier po przekątnej, zamykając warzywa i owoce morza w paczuszkach. Ciasno zaginaj złożone brzegi papieru jak pierogi, aż dojdziesz do końca – tam skręć papier, żeby się nie rozwinął. Ułóż paczuszki na blasze i piecz przez 15 min., aż wypełnią się powietrzem. Podawaj na talerzach. Papier trzeba rozciąć, uważając na wydobywającą się ze środka gorącą parę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA