Paczuszki z owocami morza
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 arkusze papieru do pieczenia o wym. 30 cm x 45 cm
- 1 szklanka plasterków zielonej i żółtej cukinii
- 1 szklanka pokrojonej w paski czerwonej i żółtej słodkiej papryki
- 12 dużych krewetek
- obranych z pancerzy
- bez głów i ogonów
- 8 przegrzebków (tylko mięso)
- sól i pieprz
- ½ czerwonej cebuli w plasterkach
- 4 gałązki świeżego majeranku albo oregano
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- 4 cienkie plasterki cytryny
- 2 łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Ułóż na blacie arkusze papieru i złóż po przekątnej, tworząc zagięcie. Rozłóż arkusze z powrotem i ułóż na nich plasterki cukinii, paski papryki, po 3 krewetki i po 2 przegrzebki. Oprósz solą i pieprzem, a na wierzch nałóż plasterki cebuli i zioła. Pokrop przygotowaną zawartość paczuszek winem, dodaj po plasterku cytryny oraz łyżeczce masła. Ostrożnie złóż papier po przekątnej, zamykając warzywa i owoce morza w paczuszkach. Ciasno zaginaj złożone brzegi papieru jak pierogi, aż dojdziesz do końca – tam skręć papier, żeby się nie rozwinął. Ułóż paczuszki na blasze i piecz przez 15 min., aż wypełnią się powietrzem. Podawaj na talerzach. Papier trzeba rozciąć, uważając na wydobywającą się ze środka gorącą parę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W