Ostrygi z truflową pianką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Ostrygi
18 średnich ostryg
2 – 3 szklanki (500 – 750 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy truflowej
1 szklanka (250 ml) sosu truflowego
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Otworzyć ostrygi, wyrzucając górną połówkę muszli. Zlać i przecedzić przez gęste sitko sok z ostryg. Wyjąć ostrygi, przełożyć do szklanej miski, przykryć, wstawić do lodówki. Wyszorować dolne połówki muszli pod bieżącą wodą, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika. Wystudzić. Odlać 2/3 soku z ostryg na sos. Z soli usypać 2 cm podłoże w dużym rondlu. Ułożyć oczyszczone muszle. Do każdej włożyć ostrygę, skropić kroplą oliwy truflowej, polać 1 łyżeczką (5 ml) truflowej piany. Wstawić na 1 minutę pod opiekacz i zapiec, aż sos stanie się złocisto-brązowy.
Truflowa pianka
2 żółtka
½ szklanki (125 ml) kremówki
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy truflowej
1 łyżka stołowa (15 ml) drobno posiekanej natki
Przygotowanie
W małej misce lekko ubić żółtka. W rondelku z grubym dnem zagotować sok z ostryg i śmietanę.
Zmniejszyć ogień, wlać 1/3 płynu do żółtek i ubijać, aż będą pieniste. Powoli wlewać jajeczną mieszankę do śmietany, wciąż ubijając na małym ogniu.
@ Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W