Osso buco
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 4 łyżki oliwy
- 2,7 kg steków cielęcych (1-2 na osobę)
- 4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
- 2 szklanki pokrojonego selera naciowego
- 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę marchewki
- 3 ząbki czosnku
- zmiażdżone
- 1½ szklanki białego wytrawnego wina
- 2 puszki krojonych pomidorów (800 g)
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 4 gałązki świeżego oregano
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka oliwek kalamata
- bez pestek
- grubo posiekanych
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Rozgrzej na średnim ogniu duże żaroodporne naczynie i dodaj 1 łyżkę oliwy. Obsmaż steki i odłóż na talerz (możliwe, że trzeba będzie smażyć na raty, dolewając oliwy w miarę potrzeby). Zmniejsz ogień, włóż na patelnię cebulę, seler naciowy oraz marchewkę i smaż ok. 5 min., aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Wlej wino, doprowadź do wrzenia i dodaj pomidory oraz przyprawy. Wymieszaj, zanurz steki w sosie, zagotuj i wstaw do piekarnika. Piecz przez 2 – 2,5 godziny, aż mięso będzie bez trudu odchodzić od kości. Przed podaniem wyjmij mięso na talerz, usuń gałązki i liście laurowe i ponownie zagotuj sos. Dodaj oliwki i dopraw do smaku. Podawaj mięso polane sosem, z dodatkiem włoskiego makaronu albo risotto, z łyżką gremolaty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W