Nadmorski specjał z mięczaków
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 250 g żywych nożeńców
- 250 g żywych małży
- 3 łyżki oliwy
- 1 kg pomidorów koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 laska cynamonu
- ½ cytryny (tylko otarta skórka)
- 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka drobno posiekanego estragonu
- 125 ml białego wina
- 250 g ugotowanych trąbików
- chrupiąca bułka do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wypłukać i oczyścić małże pod zimną bieżącą wodą, usunąć bisiory. Odrzucić te, które puknięte mocno nożem nie zamykają się. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu z pokrywką. Pomidory przekroić na pół i wypestkować. Wrzucić do rondla i smażyć, aż zaczną mięknąć. Dodać posiekany czosnek, cynamon i skórkę z cytryny. Dusić pięć minut. Dodać zioła i wszystkie małże. Wlać wino, przykryć i dusić na mocnym ogniu 3-4 minuty, od czasu do czasu potrząsając rondlem, aż małże się całkiem pootwierają. Dodać trąbiki, doprawić solą, pieprzem i oliwą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W