Mus czekoladowo-migdałowy

Mus czekoladowo-migdałowy
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 15)
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 1/3 filiżanki mąki ryżowej
  • 1 ½ filiżanki mleczka migdałowego
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • ¾ łyżeczki agaru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 filiżanki melasy z szarańczynem (karobem)
  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy albo ½ łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do rondelka. Dolać mleczko migdałowe. Wymieszać. Dołożyć nasiona wanilii. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Agar agar zalać filiżanką wody. Gotować, aż się rozpuści. Dolać mieszankę do mąki z mleczkiem. Dokładnie wymieszać. Z kakao, melasy i wody pomarańczowej zrobić gładką pastę. Przełożyć ją do naczynia z mąką i mleczkiem. Wymieszać. Lekko przestudzić. Przelać do niewielkich naczyń i wstawić do lodówki. Mus jest gotowy po ostudzeniu. Przybrać skórką pomarańczową i startą czekoladą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA