Mule w sosie słodko-kwaśnym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mitch i Matt idą na ryby
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg omułków
- 75 ml białego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- do smażenia
- 4 czerwone chili
- pokrojone w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku
- drobno posiekane
- 12 łodyg dymki
- posiekanych
- 1 łyżka imbiru
- drobno posiekanego
- 150 ml białego octu winnego
- 2 łyżki drobnego cukru
- mały pęczek bazylii tajskiej
- grubo porwanej
- mały pęczek kolendry
- posiekany
- 1 limonka
- pokrojona na ćwiartki
- do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odrzuć wszystkie omułki, które po puknięciu nie zamkną się. Włóż pozostałe małże do dużego garnka razem z winem, przykryj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5-6 minut, aż muszle się otworzą. Odcedź i odrzuć mule, które się nie otworzyły. Postaw dużą patelnię na ogniu i rozgrzej na niej oliwę. Dodaj chili, czosnek, dymkę i imbir. Smaż przez 1-2 minuty. Dodaj ocet winny i cukier. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej cukru. Wrzuć na patelnię mule i zioła i wymieszaj z sosem.
Podawaj z ćwiartkami limonki od razu, lub na zimno.
Podawaj z ćwiartkami limonki od razu, lub na zimno.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W