Moje bardzo bożonarodzeniowe ciasto
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Australijskie Boże Narodzenie (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady (do gotowania)
- 100 g migdałów
- 100 g orzechów brazylijskich
- 100 g orzechów pekan
- 150 g daktyli bez pestek
- 100 g kandyzowanych wiśni
- 100 g miękkich
- suszonych fig
- 50 g kandyzowanego imbiru
- czubata łyżeczka zmielonego cynamonu
- 7 białek
- 150 g miałkiego cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Orzechy i czekoladę zmiksuj w robocie kuchennym korzystając z funkcji pulsowanie.
Drobno posiekaj daktyle, wiśnie, figi oraz imbir. W dużej misce wymieszaj orzechy, czekoladę, owoce oraz cynamon. Ubij sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodaj pianę do masy z owoców i orzechów, wymieszaj. Przełóż łyżką do teflonowej tortownicy o średnicy 25 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. Pozostaw do ostygnięcia w otwartym piekarniku. Posyp cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną, brandy i świeżymi owocami jagodowymi.
Drobno posiekaj daktyle, wiśnie, figi oraz imbir. W dużej misce wymieszaj orzechy, czekoladę, owoce oraz cynamon. Ubij sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodaj pianę do masy z owoców i orzechów, wymieszaj. Przełóż łyżką do teflonowej tortownicy o średnicy 25 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. Pozostaw do ostygnięcia w otwartym piekarniku. Posyp cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną, brandy i świeżymi owocami jagodowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W