Mini ciasteczka krabowe w azjatyckim stylu
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Owoce morza
Składniki:
- po 1 łyżce stołowej drobno posiekanej
- oczyszczonej z nasion
- czerwonej i zielonej papryczki jalapeno
- 2 szalotki
- drobno posiekane (około ¼ szklanki)
- 1 łyżka stołowa startego świeżego imbiru
- 2 łyżki stołowe grubo posiekanej kolendry
- 1 duże jajko
- lekko roztrzepane
- ¼ łyżeczki gruboziarnistej soli
- ⅓ szklanki mleczka kokosowego
- 1½ szklanki rozdrobnionego mięsa z kraba (około ¼ kg)
- ½ szklanki panko (japońska tarta bułka)
- plus trochę do panierki
- 3-4 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 2 limonki pokrojone na cząstki
- do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać chili, szalotki, imbir, kolendrę, jajko, sól i mleczko kokosowe w dużej misce. Dodać mięso kraba i bułkę tartą (masa powinna się połączyć). Nabierać łyżką porcje ciasta, formować lekko spłaszczone ciasteczka. Układać je rzędami na wyłożonej pergaminem blasze. Przykryć folią, schłodzić pół godziny, aż stężeją (można zamrażać, przed panierowaniem i smażeniem rozmrozić).
Rozgrzać 3 łyżki oleju na dużej teflonowej patelni. Panierować ciasteczka w tartej bułce. Smażyć partiami, aż będą złocistobrązowe – około 2 min. z każdej strony. W razie konieczności – dodać oleju. Podawać z cząstkami limonki.
Rozgrzać 3 łyżki oleju na dużej teflonowej patelni. Panierować ciasteczka w tartej bułce. Smażyć partiami, aż będą złocistobrązowe – około 2 min. z każdej strony. W razie konieczności – dodać oleju. Podawać z cząstkami limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W