Mini ciasteczka krabowe w azjatyckim stylu

Mini ciasteczka krabowe w azjatyckim stylu
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Owoce morza

Składniki:

  • po 1 łyżce stołowej drobno posiekanej
  • oczyszczonej z nasion
  • czerwonej i zielonej papryczki jalapeno
  • 2 szalotki
  • drobno posiekane (około ¼ szklanki)
  • 1 łyżka stołowa startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki stołowe grubo posiekanej kolendry
  • 1 duże jajko
  • lekko roztrzepane
  • ¼ łyżeczki gruboziarnistej soli
  • ⅓ szklanki mleczka kokosowego
  • 1½ szklanki rozdrobnionego mięsa z kraba (około ¼ kg)
  • ½ szklanki panko (japońska tarta bułka)
  • plus trochę do panierki
  • 3-4 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 2 limonki pokrojone na cząstki
  • do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać chili, szalotki, imbir, kolendrę, jajko, sól i mleczko kokosowe w dużej misce. Dodać mięso kraba i bułkę tartą (masa powinna się połączyć). Nabierać łyżką porcje ciasta, formować lekko spłaszczone ciasteczka. Układać je rzędami na wyłożonej pergaminem blasze. Przykryć folią, schłodzić pół godziny, aż stężeją (można zamrażać, przed panierowaniem i smażeniem rozmrozić).
Rozgrzać 3 łyżki oleju na dużej teflonowej patelni. Panierować ciasteczka w tartej bułce. Smażyć partiami, aż będą złocistobrązowe – około 2 min. z każdej strony. W razie konieczności – dodać oleju. Podawać z cząstkami limonki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA