Migdałowe suflety w jabłkach

Migdałowe suflety w jabłkach
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C i lekko natłuść żaroodporne naczynie do pieczenia, w którym zmieszczą się 4 jabłka. Obierz jabłka począwszy od ogonka do 1/3 wysokości, usuń gniazda nasienne i nieco miąższu łyżeczką do kulek z melona, nie przebijając jabłek na wylot, żeby nie wyciekał z nich sok. Zachowaj wyjęte kawałki miąższu, a gniazda nasienne wyrzuć. Włóż jabłka do żaroodpornego naczynia i posmaruj je na wierzchu stopionym masłem. Wydrążone kawałki jabłek zmiksuj na purée w malakserze, zmieszaj z cukrem, a następnie z migdałami, jajkami, ekstraktami i solą. Nałóż porcje powstałego ciasta do każdego jabłka i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 45-50 minut, aż jabłka będą brązowo-złociste. Podawaj je na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA