Migdałowe suflety w jabłkach
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 jabłka mutsu lub golden delicious
- 2 łyżki masła
- stopionego
- ¼ szklanki cukru
- 2/3 szklanki mielonych migdałów
- 2 duże jajka
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
- ¼ szklanki płatków migdałowych
- cukier puder do oprószenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C i lekko natłuść żaroodporne naczynie do pieczenia, w którym zmieszczą się 4 jabłka. Obierz jabłka począwszy od ogonka do 1/3 wysokości, usuń gniazda nasienne i nieco miąższu łyżeczką do kulek z melona, nie przebijając jabłek na wylot, żeby nie wyciekał z nich sok. Zachowaj wyjęte kawałki miąższu, a gniazda nasienne wyrzuć. Włóż jabłka do żaroodpornego naczynia i posmaruj je na wierzchu stopionym masłem. Wydrążone kawałki jabłek zmiksuj na purée w malakserze, zmieszaj z cukrem, a następnie z migdałami, jajkami, ekstraktami i solą. Nałóż porcje powstałego ciasta do każdego jabłka i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 45-50 minut, aż jabłka będą brązowo-złociste. Podawaj je na ciepło, oprószone cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W