Melba brzoskwiniowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 1 ½ l zimnej wody
- 2 filiżanki drobnego cukru
- pół laski wanilii
- skórka z 2/3 cytryny
- 6 dojrzałych brzoskwiń
- sok z jednej pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki drobnego cukru
- około 250 g malin
- około litra lodów waniliowych
- 40 g prażonych płatków migdałowych
- cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Brzoskwinie zalać wodą, dodać cukier, skórkę z pomarańczy, cytryny i pół laski wanilii. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Do małego rondelka wsypać maliny i dodać 2 łyżki cukru. Gotować przez 15 minut, aż powstanie puree. Obrać ugotowane brzoskwinie. Puree z malin przetrzeć przez sitko i usunąć pestki. Wlać trochę na dno dwóch szklaneczek. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń, polać puree z malin, nałożyć lody, warstwę brzoskwiń, lodów i na koniec malin.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W