Melba brzoskwiniowa

Melba brzoskwiniowa
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 1 ½ l zimnej wody
  • 2 filiżanki drobnego cukru
  • pół laski wanilii
  • skórka z 2/3 cytryny
  • 6 dojrzałych brzoskwiń
  • sok z jednej pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • około 250 g malin
  • około litra lodów waniliowych
  • 40 g prażonych płatków migdałowych
  • cukier puder

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Brzoskwinie zalać wodą, dodać cukier, skórkę z pomarańczy, cytryny i pół laski wanilii. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Do małego rondelka wsypać maliny i dodać 2 łyżki cukru. Gotować przez 15 minut, aż powstanie puree. Obrać ugotowane brzoskwinie. Puree z malin przetrzeć przez sitko i usunąć pestki. Wlać trochę na dno dwóch szklaneczek. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń, polać puree z malin, nałożyć lody, warstwę brzoskwiń, lodów i na koniec malin.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA