Marokańska soczewica

Marokańska soczewica
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Przygotowanie:


Pasta
półtorej filiżanki puree z pomidorów
pół filiżanki świeżego soku z pomarańczy
pół filiżanki świeżego soku z cytryny
pół filiżanki tamari
4 ząbki czosnku
pół filiżanki miodu lub syropu ryżowego
pół łyżeczki płatków chili
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonych nasion kopru
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego kminu
2 łyżeczki startego imbiru
łyżka octu balsamicznego

Dodatkowo
3 filiżanki tartej marchwi
łyżka opłukanej i posiekanej kiszonej cytryny
puszka ciecierzycy
garść liści kolendry


Przygotowanie
Składniki pasty ucieramy w blenderze na gładką masę. Z podanej ilości otrzymamy około 2 filiżanek pasty. Możemy przechować ją dłużej w szczelnym pojemniku. W misce łączymy marchew, cytrynę i ciecierzycę. Dodajemy około 2 łyżek przygotowanej pasty. Wsypujemy liście kolendry i delikatnie mieszamy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA