Marcepany Frederica
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 69)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
-
2 białka jaj (75 gr)
- 150 gr cukru brązowego (lub białego, wedle smaku)
- 150 gr migdałów (1/3 nie obrana)
- cukier drobny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C, bez termoobiegu.
2. Zmiksuj dokładnie migdały. Wymieszaj je z cukrem i białkami.
3. Weź blachę z piekarnika i połóż na niej papier do pieczenia. Weź kulkę masy migdałowej, uformuj ja za pomocą dwóch łyżeczek do kawy i ułóż na papierze. Między kulkami odległość powinna wynosić do najmniej 5 cm. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 16 minut. Wyjmij z pieca, ostudź 5-10 minut, żeby masa lekko stwardniała.
Rady Julie:
Po pieczeniu, papier można odwrócić i pędzelkiem posmarować wodą, żeby marcepan łatwiej odszedł od papieru do pieczenia.
Marcepan można przechowywać, lecz powyżej 48 godz. - w hermetycznym pudełku, w zamrażarce.
Czas pieczenia zależy od piekarnika, ziarnistości migdałów i cukru. Najlepiej samemu wypróbować i ustalić czas pieczenia.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź