Marcepany Frederica

Marcepany Frederica
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 69)
Trudność:
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 białka jaj (75 gr)

  • 150 gr cukru brązowego (lub białego, wedle smaku)
  • 150 gr migdałów (1/3 nie obrana)
  • cukier drobny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 180°C, bez termoobiegu.
2. Zmiksuj dokładnie migdały. Wymieszaj je z cukrem i białkami.
3. Weź blachę z piekarnika i połóż na niej papier do pieczenia. Weź kulkę masy migdałowej, uformuj ja za pomocą dwóch łyżeczek do kawy i ułóż na papierze. Między kulkami odległość powinna wynosić do najmniej 5 cm. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 16 minut. Wyjmij z pieca, ostudź 5-10 minut, żeby masa lekko stwardniała.


Rady Julie:
Po pieczeniu, papier można odwrócić i pędzelkiem posmarować wodą, żeby marcepan łatwiej odszedł od papieru do pieczenia.
Marcepan można przechowywać, lecz powyżej 48 godz. - w hermetycznym pudełku, w zamrażarce.
Czas pieczenia zależy od piekarnika, ziarnistości migdałów i cukru. Najlepiej samemu wypróbować i ustalić czas pieczenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA