Małpi chleb
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.128)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Na chleb4 łyżki stopionego masła
2 szklanki mleka
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka drożdży instant
4 szklanki mąki
2 łyżeczki soli
Na posypkę
1 szklanka cukru
3 łyżki cynamonu
1/2 szklanki stopionego masła
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 90°C. Delikatnie natłuścić dużą foremkę do babki lub inną. Mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta wymieszać stopione masło, mleko, brązowy cukier, wanilię i drożdże. Miksować przez kilka minut, dodać mąkę i sól. Miksować do czasu, aż ciasto stanie się lśniące i będzie odchodzić od miski. Ciasto przełożyć do dużej natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia do nagrzanego piekarnika na około godzinę, do czasu, aż podwoi objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjąć je z piekarnika. Stopione masło przelać do małej miski. Cukier i cynamon wsypać do drugiej miski i wymieszać. Z ciasta wybić powietrze i w dłoniach lub na blacie formować z niego małe kulki. Zanurzać je najpierw w stopionym maśle, a potem obtaczać w cynamonie z cukrem i układać je w przygotowanej formie. Foremkę wstawić do wyrastania do piekarnika, na około 45 minut, do czasu, aż wyrośnięte kulki sięgną brzegów foremki, podwoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyjąć z piekarnika, temperaturę zwiększyć do 175°C. Kiedy się rozgrzeje z powrotem wstawić foremkę i piec przez 40 minut.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W