Makrela po japońsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 125 ml sosu sojowego
- 80 ml sake lub wytrawnego sherry
- 2 łyżki octu ryżowego lub białego octu winnego
- 5-6 obranych ze skórki plasterków świeżego imbiru
- drobno starta skórka z jednej cytryny
- 3-4 zgniecione ząbki czosnku
- 4 filety z makreli
- ok 450 g
- ze skórą
- ugotowany biały ryż
- posiekany szczypiorek do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni o średnicy 30 cm (z przykrywką) wymieszać wszystkie składniki oprócz ryby, ryżu i szczypiorku. Dodać 120 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut bez przykrycia. Włożyć rybę skórką do dołu i gotować na wolnym ogniu 7 do 10 minut. (Można przyspieszyć gotowanie przykrywając patelnię, ale nie jest to konieczne). Układać rybę na kopczykach z ryżu, polać sosem. Udekorować szczypiorkiem i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W