Makrela po japońsku

Makrela po japońsku
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 125 ml sosu sojowego
  • 80 ml sake lub wytrawnego sherry
  • 2 łyżki octu ryżowego lub białego octu winnego
  • 5-6 obranych ze skórki plasterków świeżego imbiru
  • drobno starta skórka z jednej cytryny
  • 3-4 zgniecione ząbki czosnku
  • 4 filety z makreli
  • ok 450 g
  • ze skórą
  • ugotowany biały ryż
  • posiekany szczypiorek do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni o średnicy 30 cm (z przykrywką) wymieszać wszystkie składniki oprócz ryby, ryżu i szczypiorku. Dodać 120 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut bez przykrycia. Włożyć rybę skórką do dołu i gotować na wolnym ogniu 7 do 10 minut. (Można przyspieszyć gotowanie przykrywając patelnię, ale nie jest to konieczne). Układać rybę na kopczykach z ryżu, polać sosem. Udekorować szczypiorkiem i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA