Makaron ze szpinakowym pesto
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.101)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 300 g młodego szpinaku
- 1 szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich
- 1 szklanka parmezanu albo Grana Padano
- 12 liści szałwii
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki śmietany 36%
- 8 plastrów prosciutto
- 450g makaronu penne lub innego rodzaju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szpinak, orzechy, parmezan, szałwię, oliwę, sól i pieprz zmiksować na gładką masę za pomocą miksera. Śmietanę przelać do małego garnka, dodać masę szpinakową i podgrzać. Prosciutto wrzucić do ciężkiego rondla na średni ogień. Smażyć, aż stanie się chrupkie, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody. Ugotowany makaron wymieszać ze szpinakowo-śmietanowym pesto, przybrać chrupkim prosciutto.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W