Łosoś po jamajsku z sałatką ze słodkich ziemniaków
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia jamajska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:
filet z łososia (połowa ryby)
Na marynatę:
1 łyżka mielonego ziela angielskiego
3 łodygi dymki
kawałek świeżego imbiru o długości 7,5 cm, obrany i starty
3 ząbki czosnku
1 łyżka tymianku
2 łyżki ciemnobrązowego cukru
50 ml soku z ananasa
60 ml jasnego sosu sojowego
1 łyżka ketchupu
1 łyżka wegety
1 czerwona chili
Na sałatkę:
2 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę (2,5 cm)
60 ml śmietany do sałatek
60 ml majonezu
40 g drobnych kaparów, opłukanych i odcedzonych
½ ogórka, z wydrążonymi nasionami, drobno pokrojonego
1 czerwona papryka, z usuniętymi nasionami, drobno pokrojona
1 czerwona cebula, bardzo drobno posiekana
1 mango, obrane i pokrojone w drobną kostkę
1 pęczek kolendry (łodygi drobno posiekane, liście grubo posiekane)
Do dekoracji:
domowe chipsy ze słodkich ziemniaków
listki kopru włoskiego
starta skórka z cytryny
liście kolendry
Przygotowanie:
Usuń ości i łuskę z łososia. Przekrój filet na pół. Natnij oba kawałki w ukośną kratkę na głębokość ok. 1 cm. Marynata: połącz wszystkie składniki w malakserze i utrzyj na gładką pastę. Natrzyj rybę marynatą i odstaw, najlepiej pozostaw na noc w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Usuń z ryby nadmiar marynaty i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryj całość folią aluminiową. Zdejmij folię 5 minut przed końcem pieczenia.
Sałatka: ugotuj słodkie ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź i całkowicie ostudź.
Połącz śmietanę, majonez i kapary. Dodaj ogórek, czerwoną paprykę, cebulę, mango i kolendrę (liście i łodygi). Wmieszaj słodkie ziemniaki.
Udekoruj czipsami ziemniaczanymi, liśćmi kopru, skórką z cytryny i liśćmi kolendry. Podaj na półmisku razem z łososiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W