Langustynki według Roberta z Fjöruborðið
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Specjały Islandii (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia islandzka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ziemniaki
- 10 średnich ziemniaków
- podgotowanych
- 4 łyżki oliwy
- sól i mielony czarny pieprz
- langustynki
- 16 langustynek
- oliwa czosnkowa
- sól koszerna
- mielony czarny pieprz
- 1 limonka
- pomidorki
- 16 pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 czerwona chili
- 2 szklanki oleju roślinnego
- do podania
- 1 szklanka liści rukoli
- 1 szklanka mozzarelli
- 4 łyżki syropu balsamicznego (zredukowanego octu balsamicznego)
- sól koszerna
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój podgotowane ziemniaki na spore kawałki i rozłóż na blasze do pieczenia. Skrop je oliwą i dopraw solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Wstaw blachę z ziemniakami do piekarnika nagrzanego do 190oC i piecz przez 7 min. Ukręć ogony langustynek i nie obierając rozkrój wzdłuż, żeby mięso leżało w jednej płaszczyźnie. Umyj je i starannie osusz. Ułóż ogony pancerzami do dołu na patelni z niewielką ilością rozgrzanej oliwy czosnkowej. Dopraw langustynki solą i mielonym czarnym pieprzem, a następnie skrop sokiem wyciśniętym z połowy limonki i pozostaw na ogniu na 5-7 min. Nie przesadź z czasem smażenia. W tym samym czasie uduś w rondlu pomidorki na oleju roślinnym z ząbkami czosnku, chili oraz świeżym tymiankiem, aż zmiękną. Ułóż na talerzach po kilka upieczonych ziemniaków, między nimi pomidorki, a na nich usmażone langustynki. Udekoruj porcje świeżą rukolą, chili oraz kawałkami mozzarelli. Skrop wszystko syropem balsamicznym i oprósz solą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W