Langustynki według Roberta z Fjöruborðið

Langustynki według Roberta z Fjöruborðið
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Specjały Islandii (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia islandzka
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ziemniaki
  • 10 średnich ziemniaków
  • podgotowanych
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i mielony czarny pieprz
  • langustynki
  • 16 langustynek
  • oliwa czosnkowa
  • sól koszerna
  • mielony czarny pieprz
  • 1 limonka
  • pomidorki
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 czerwona chili
  • 2 szklanki oleju roślinnego
  • do podania
  • 1 szklanka liści rukoli
  • 1 szklanka mozzarelli
  • 4 łyżki syropu balsamicznego (zredukowanego octu balsamicznego)
  • sól koszerna

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój podgotowane ziemniaki na spore kawałki i rozłóż na blasze do pieczenia. Skrop je oliwą i dopraw solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Wstaw blachę z ziemniakami do piekarnika nagrzanego do 190oC i piecz przez 7 min. Ukręć ogony langustynek i nie obierając rozkrój wzdłuż, żeby mięso leżało w jednej płaszczyźnie. Umyj je i starannie osusz. Ułóż ogony pancerzami do dołu na patelni z niewielką ilością rozgrzanej oliwy czosnkowej. Dopraw langustynki solą i mielonym czarnym pieprzem, a następnie skrop sokiem wyciśniętym z połowy limonki i pozostaw na ogniu na 5-7 min. Nie przesadź z czasem smażenia. W tym samym czasie uduś w rondlu pomidorki na oleju roślinnym z ząbkami czosnku, chili oraz świeżym tymiankiem, aż zmiękną. Ułóż na talerzach po kilka upieczonych ziemniaków, między nimi pomidorki, a na nich usmażone langustynki. Udekoruj porcje świeżą rukolą, chili oraz kawałkami mozzarelli. Skrop wszystko syropem balsamicznym i oprósz solą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA