Lancashire Hotpot
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 1 kg kotletów jagnięcych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 200 g masła
- 2 liście laurowe
- 6 ziemniaków
- 8 cebul
- 1 litr wywaru z kurczaka
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 4 gałązki świeżego tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Na średnim ogniu stawiamy garnek żaroodporny. Rozgrzewamy oliwę. Wkładamy kotlety jagnięce i smażymy, aż się przyrumienią. Mięso przenosimy na talerz. Połowę masła wrzucamy do garnka. Przez 10-15 minut dusimy na nim cebulę, czosnek, liście laurowe i rozmaryn. Połowę cebulowej mieszanki przekładamy na talerz. Kroimy ziemniaki w plastry. Połowę kartofli układamy na cebuli w naczyniu żaroodpornym. Przyprawiamy. Następnie na ziemniakach kładziemy kotlety jagnięce, na nich pozostałą cebulę. Na wierzchu układamy gałązki tymianku i pozostałe plastry ziemniaków. Ponownie przyprawiamy. Dodajemy kawałek masła. Wlewamy wywar. Płyn powinien dosięgać do górnej warstwy ziemniaków. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, a następnie pieczemy kolejne pół godziny. Ziemniaki powinny być złociste i przypieczone z wierzchu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W