Lahmacun – tureckie placki chlebowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
Przygotowanie:
Składniki:placki chlebowe:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 szklanka jogurtu naturalnego
pasta do smarowania:
4 łyżki uprażonych ziaren sezamu
2 łyżki suszonego tymianku
1 łyżeczka płatków chili
sól
¼ szklanki oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pasty potrząsając wymieszać w zamknięty słoiku. Odstawić. Z mąki, soli i jogurtu zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na 12 kulek, rozwałkować każdą na jak najcieńszy placek. Rozgrzaną patelnię oprószyć mąką. Placki podpiekać z obu stron, do pojawienia się poduszek powietrza, po kilka minut z każdej strony. Podawać jako dodatek do zup lub posmarowany pastą do grzybów z patelni.
© Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W