Lahmacun – tureckie placki chlebowe

Lahmacun – tureckie placki chlebowe
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka

Przygotowanie:

Składniki:
placki chlebowe:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 szklanka jogurtu naturalnego

pasta do smarowania:
4 łyżki uprażonych ziaren sezamu
2 łyżki suszonego tymianku
1 łyżeczka płatków chili
sól
¼ szklanki oliwy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki pasty potrząsając wymieszać w zamknięty słoiku. Odstawić. Z mąki, soli i jogurtu zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na 12 kulek, rozwałkować każdą na jak najcieńszy placek. Rozgrzaną patelnię oprószyć mąką. Placki podpiekać z obu stron, do pojawienia się poduszek powietrza, po kilka minut z każdej strony. Podawać jako dodatek do zup lub posmarowany pastą do grzybów z patelni.


© Annabel Langbein

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA