Kuskus królewski
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- Pomidorowy bulion:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona na 2,5 cm kawałki
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 marchewki, pokrojone na 2,5 cm kawałki
- 2 łyżeczki harissy
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta szafranu
- 3 pomidory, pokrojone na 2,5 cm kawałki
- 5 szklanek wody
- 6 gałązek pietruszki
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Kuskus:
- 2¼ szklanki wody
- 2 szklanki kuskusa
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- ¼ szklanki rodzynek
Warzywa:
- 230 g młodych zielonych patisonów, blanszowanych, ciepłych
- 230 g młodych żółtych patisonów, blanszowanych, ciepłych
- 4 małe rzepy, przekrojone na pół, blanszowane, ciepłe
- 3 pasternaki, pokrojone na siedmio-ośmiocentymetrowe kawałki, blanszowane, ciepłe
- 500 g młodych marchewek, przekrojonych wzdłuż na pół, blanszowanych, ciepłych
- 1 szklanka perłowej cebuli, blanszowanej, ciepłej
- posiekane, marynowane cytryny, do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidorowy bulion:
W średnim rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, czosnek i marchewkę. Smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wrzuć harrisę, paprykę, koncentrat pomidorowy, szafran i pomidory. Następnie dodaj wodę, pietruszkę, tymianek, cynamon, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez 1 godzinę. Odcedź i odstaw.
Kuskus:
W średnim rondlu zagotuj 2,5 szklanki wody. Dodaj kuskus, oliwę z oliwek, sól i rodzynki. Przykryj rondel dwiema warstwami gazy i pokrywką. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut.
Widelcem spulchnij kuskus i utwórz z niego kopiec na środku dużej miski. Ułóż dekoracyjnie warzywa i polej pomidorowym bulionem. Pozostały bulion podawaj jako dodatkowy sos. Serwuj z marynowanymi cytrynami.
W średnim rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, czosnek i marchewkę. Smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wrzuć harrisę, paprykę, koncentrat pomidorowy, szafran i pomidory. Następnie dodaj wodę, pietruszkę, tymianek, cynamon, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez 1 godzinę. Odcedź i odstaw.
Kuskus:
W średnim rondlu zagotuj 2,5 szklanki wody. Dodaj kuskus, oliwę z oliwek, sól i rodzynki. Przykryj rondel dwiema warstwami gazy i pokrywką. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut.
Widelcem spulchnij kuskus i utwórz z niego kopiec na środku dużej miski. Ułóż dekoracyjnie warzywa i polej pomidorowym bulionem. Pozostały bulion podawaj jako dodatkowy sos. Serwuj z marynowanymi cytrynami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W