Kurczak w ziemniaczanej łusce

Kurczak w ziemniaczanej łusce
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (po 170 g)
  • 8 posiekanych świeżych liści szałwii
  • 4 plastry prosciutto
  • 4 nieduże ziemniaki (około ¼ kg)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C i lekko natłuść ceramiczne naczynie żaroodporne). Ułóż w naczyniu piersi kurczaka, posyp każdą porcją posiekanych liści szałwii i owiń plastrem prosciutto.
Pokrój ziemniaki ze skórką na plasterki o grubości 3 mm za pomocą szatkownicy albo malaksera. Skrop plasterki oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Ułóż je starannie na każdym kawałku mięsa tak, żeby zachodziły na siebie jak rybia łuska. Piecz bez przykrycia przez 35-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane, a kurczak upieczony (temperatura wewnątrz osiągnie 80°C). Od razu podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA