Kurczak w ziemniaczanej łusce
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka (po 170 g)
- 8 posiekanych świeżych liści szałwii
- 4 plastry prosciutto
- 4 nieduże ziemniaki (około ¼ kg)
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C i lekko natłuść ceramiczne naczynie żaroodporne). Ułóż w naczyniu piersi kurczaka, posyp każdą porcją posiekanych liści szałwii i owiń plastrem prosciutto.
Pokrój ziemniaki ze skórką na plasterki o grubości 3 mm za pomocą szatkownicy albo malaksera. Skrop plasterki oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Ułóż je starannie na każdym kawałku mięsa tak, żeby zachodziły na siebie jak rybia łuska. Piecz bez przykrycia przez 35-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane, a kurczak upieczony (temperatura wewnątrz osiągnie 80°C). Od razu podawaj.
Pokrój ziemniaki ze skórką na plasterki o grubości 3 mm za pomocą szatkownicy albo malaksera. Skrop plasterki oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Ułóż je starannie na każdym kawałku mięsa tak, żeby zachodziły na siebie jak rybia łuska. Piecz bez przykrycia przez 35-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane, a kurczak upieczony (temperatura wewnątrz osiągnie 80°C). Od razu podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W