Kurczak w sosie sojowym z winem shaoxing
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki główne4 udka kurczaka (w sumie jakieś 1,5kg)
100g świeżych grzybów shitake, z odciętymi nóżkami, kapelusze przecięte na pół
Bulion
500 ml wina ryżowego Shaoxing
6 ząbków czosnku, zmiażdżonych
8 cm kawałek imbiru, pokrojony w cienkie plasterki
400 ml miodu
500 ml jasnego sosu sojowego
4 gwiazdki anyżu gwiazdkowego
2 dymki, przecięte na pół
1l wody
Przygotowanie
Wszystkie składniki na bulion wlej do dużego garnka o grubym dnie, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Ostrożnie włóż do bulionu udka, skórą do dołu. Przykryj i przyciśnij, żeby były całkowicie zanurzone. Można to zrobić np. kawałkiem pergaminu, przyciętym do kształtu garnka. Delikatnie gotuj przez 15 minut na jak najmniejszym ogniu. Płyn nie powinien się gotować, tylko mieć temperaturę tuż poniżej wrzenia. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 5 minut, żeby kurczak skończył się gotować w gorącym płynie. Delikatnie wyjmij udka z płynu, uważając, żeby nie przerwać skóry. Odłóż na talerz, żeby trochę wystygły. Postaw garnek z powrotem na ogniu, dodaj grzyby i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, aż zredukuje się do połowy, powinno zając to jakieś 20 minut. Tasakiem, lub ciężkim nożem podziel udka na części, a następnie pokrój na grube plastry podobnej szerokości (z kością). Przełóż kurczaka na półmisek i polej zredukowanym bulionem. Na wierzchu połóż grzyby.
@ Kylie Kwong
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W