Kurczak po francusku z liśćmi rzepy, kwinoą i smażonymi pomidorami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Przygotowanie:
Składniki:
6 surowych polędwiczek z piersi kurczaka
240 ml pinot grigio
2 łyżki masła
mąka (do obtoczenia i zasmażki)
2 pokrojone w kostkę pomidory „plum”
3 jaja
oliwa
sok z 2 cytryn
1,5 l wywaru drobiowego
200 g czerwonej kwinoi
2 pęczki liści młodej rzepy
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
3 łyżki natki pietruszki
sól (do smaku)
Przygotowanie:
Jeśli używasz całe piersi kurczaka, a nie polędwiczki, musisz przeciąć je na pół. Rozbij, aż uzyskasz cienkie plastry. Obtocz je w mące, a potem zanurz w jaju. Usmaż na oliwie na rozgrzanej patelni (ogień średni do silnego). Wymieszaj 720 ml wywaru, sok z cytryny, wino i natkę pietruszki. Doprowadź do wrzenia. Gotuj kwinoę przez 15 minut w reszcie wywaru. Usmaż liście rzepy z czosnkiem na oliwie, potem przykryj i duś, aż osiągną pożądaną miękkość. Wymieszaj masło z mąką i zagęść tym wywar. Smaż pomidory z masłem i czosnkiem, aż będą miękkie. Gdy kurczak się usmaży, wyjmij go z oliwy, polej sosem i przyrumień pod grillem. Nałóż kwinoę wymieszaną z pomidorami i liśćmi rzepy. Dopraw solą do smaku.
© 2012 Lucia Palmieri
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W