Kurczak nadziewany pesto zawinięty w szynkę

Kurczak nadziewany pesto zawinięty w szynkę
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.67)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Pesto
1 duży pęczek świeżej bazylii
1 szklanka orzeszków piniowych
1 szklanka startego parmezanu
sól
oliwa z oliwek

Kurczak
4 piersi z kurczaka bez skóry i kości
8 plasterków szynki parmeńskiej

Przygotowanie pesto
Zmielić bazylię, orzeszki piniowe, parmezan i oliwę w malakserze. Doprawić solą.

Kurczak
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Na płaskiej powierzchni rozłożyć 2 plastry szynki, formując duży prostokąt. Na szynce umieścić pierś kurczaka i naciąć z jednej strony, formując kieszonkę. Włożyć do środka trochę pesto i owinąć kurczaka szynką. Tak samo postępować z pozostałym kurczakiem. Ułożyć piersi kurczaka na blasze i piec aż się zrumienią i upieką w środku, ok. 15 minut.

© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA