Kurczak faszerowany foie gras podany z grzybami

Kurczak faszerowany foie gras podany z grzybami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 125 g foie gras au torchon
  • 125 g smalcu z kaczki lub miękkiego masła
  • 1 kurczak
  • ok. 2 kg
  • 1 łyżka stołowa bułki tartej
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wyłóż blachę pergaminem. W mikserze wymieszaj foie gras z tłuszczem, odkładając 1 łyżkę stołową. Na desce rozłóż kurczaka i rozetnij wzdłuż kręgosłupa. Połóż go płasko na blasze. Palcami ostrożnie oddziel skórę od mięsa na piersiach i udach. Uważaj, żeby jej nie rozerwać. Wsuń masę z foie gras pod skórę równą warstwą. Wstaw do piekarnika na 2 godziny. Ustaw kratkę na środkowej półce piekarnika. Rozgrzej go do 200°C. Odłożonym tłuszczem posmaruj kurczaka i posyp tartą bułką. Dodaj sól i pieprz. Piecz godzinę i kwadrans do półtorej godziny aż do chwili, gdy termometr sonda wbity w podudzie, nie dotykający kości pokaże 82°C. Podawać: z purée ziemniaczanym i marchewkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA