Kurczak faszerowany foie gras podany z grzybami
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 125 g foie gras au torchon
- 125 g smalcu z kaczki lub miękkiego masła
- 1 kurczak
- ok. 2 kg
- 1 łyżka stołowa bułki tartej
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wyłóż blachę pergaminem. W mikserze wymieszaj foie gras z tłuszczem, odkładając 1 łyżkę stołową. Na desce rozłóż kurczaka i rozetnij wzdłuż kręgosłupa. Połóż go płasko na blasze. Palcami ostrożnie oddziel skórę od mięsa na piersiach i udach. Uważaj, żeby jej nie rozerwać. Wsuń masę z foie gras pod skórę równą warstwą. Wstaw do piekarnika na 2 godziny. Ustaw kratkę na środkowej półce piekarnika. Rozgrzej go do 200°C. Odłożonym tłuszczem posmaruj kurczaka i posyp tartą bułką. Dodaj sól i pieprz. Piecz godzinę i kwadrans do półtorej godziny aż do chwili, gdy termometr sonda wbity w podudzie, nie dotykający kości pokaże 82°C. Podawać: z purée ziemniaczanym i marchewkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W