Krewetki w tempurze
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Smak mojego życia (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Przygotowanie:
Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 11)liczba osób: 6-8
Ciasto:
75 g skrobi kukurydzianej
75 g mąki pszennej
1 jajko od wiejskiej kury, lekko roztrzepane
¾ szklanki piwa
Tempura:
olej roślinny do smażenia
50 g mąki pszennej
1,5 kg dużych surowych krewetek, obranych i oczyszczonych
sos sojowy do podania
Przygotuj ciasto:
Przesiej skrobię kukurydzianą i mąkę do średniej miski. Zrób w mące dołek i wlej do niego roztrzepane jajko oraz piwo. Mieszaj małymi ruchami poczynając od środka leja, aż składniki się połączą (ciasto może być trochę grudkowate). Odstaw je na kilka minut w chłodne miejsce. Rozgrzej olej w głębokim garnku o grubym dnie, aż okruch bułki rzucony na powierzchnię zaskwierczy i zbrązowieje (OSTRZEŻENIE: gorący olej może być niebezpieczny, nie zostawiaj go bez nadzoru). Rozsyp mąkę na talerzu i obtocz w niej dokładnie krewetki. Zanurzaj je w cieście i ostrożnie wkładaj porcjami do gorącego oleju, smaż 2-3 minuty do czasu, aż będą chrupiące i złociste. Powoli odławiaj je łyżką cedzakową i susz na papierowym ręczniku. Podawaj z miseczką sosu sojowego do maczania.
© Nigel Slater
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W