Krabowe sajgonki z kimchi

Krabowe sajgonki z kimchi
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia koreańska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składniki:
sos:
½ szklanki wody
½ szklanki cukru
¼ szklanki octu ryżowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki drobno posiekanego imbiru
1 posiekany ząbek czosnku
sok z 1 limonki

omlet jajeczny:
3 rozbite jajka
sól i pieprz

sajgonki:
450 g mięsa z kraba śnieżnego
1 marchew pokrojona w słupki
1 łodyga selera naciowego pokrojona w słupki
2 łodygi dymki pokrojowe w słupki
1½ szklanki kimchi (poszukaj mojego przepisu)
1 posiekany pęczek kolendry
12 arkuszy ciasta do sajgonek

olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Sos: w małym rondlu na średnim ogniu zagotowujemy wymieszane: wodę, cukier, ocet ryżowy, sos rybny, sos sojowy czosnek, imbir i sok z limonki. Gotujemy 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Studzimy i dodajemy sos sojowy. Odstawiamy. Omlet jajeczny: na średnim ogniu rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię i pokrywamy niewielką ilością oleju. Rozsmarowujemy olej za pomocą ręcznika papierowego i wycieramy jego nadmiar. Dodajemy masę jajeczną i obracamy patelnią jak przy smażeniu naleśników. Smażymy na małym ogniu 15-30 sekund aż jajka się zetną. Brzegi powinny odchodzić od patelni. Podważamy omlet szpatułką i odwracamy patelnię do góry dnem tak, żeby omlet spadł na przygotowany talerz. Postępujemy tak samo z pozostałą masą jajeczną. Omlety zwijamy i kroimy we wstążki. Odstawiamy. Sajgonki: oddzielamy mięso kraba od pancerza. Pancerz możemy przechować w zamrażalniku i później ugotować z niego bulion. Ciasto do sajgonek kładziemy na czystym blacie i obracamy o 45°, aby mieć przed sobą kształt diamentu. Pośrodku układamy warzywa, dodajemy wstążki z omletu i kimchi. Na wierzchu układamy mięso krabowe i dekorujemy kolendrą. Mokrym palcem zwilżamy brzegi ciasta. Zawijamy dwa boczne brzegi, a potem zwijamy sajgonkę jak gołąbka. Gotowe sajgonki nakrywamy wilgotnym ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy olej we frytkownicy do 190°C. Smażymy sajgonki w głębokim oleju. Obracamy je raz albo dwa, aby zrumieniły się z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy do osączenia. Podajemy z sosem do sajgonek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA