Kotlety jagnięce z czosnkiem i ziołami oraz risotto z pieczonych warzyw
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki kotletów jagnięcych:12 kotletów jagnięcych
3 ząbki czosnku
1 łyżka listków rozmarynu
1 łyżka listów oregano
1 łyżka skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
120 ml oliwy
koszerna sól i pieprz (do smaku)
Składniki warzyw do risotta:
½ posiekanej cebuli
2 pokrojone cukinie
450 g pokrojonych pieczarek
1 czerwona papryka
2 łyżki oliwy
Składniki risotta:
6 łyżek masła
1 duża, posiekana cebula
1,5 l podgrzanego wywaru drobiowego ( lub warzywnego)
1,25 l wytrawnego, białego wina
450g ryżu arborio
150g tartego parmezanu
posiekana natka pietruszki (do podania)
Przygotowanie kotletów:
Dopraw mięso solą i pieprzem. Rozetrzyj czosnek, dodaj rozmaryn, oregano i skórkę z cytryny. Utrzyj na gładką pastę. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i pastę czosnkowo-ziołową. Pędzelkiem posmaruj nią kotlety po obu stronach. Przykryj i zostaw na 6 godzin w lodówce, aż przyjdzie pora na smażenie. Rozgrzej patelnię, wlej 1 łyżkę oliwy. Podsmaż po obu stronach kotlety, aż będą miały ładny kolor. Przełóż na blachę, piecz w piekarniku przez 8-10 minut. Wyjmij i podawaj.
Przygotowanie warzyw:
Wymieszaj wszystkie składniki i piecz na blasze w 230°C przez 20 minut. Wyjmij i odstaw, aż dodasz je do risotta.
Przygotowanie risotta:
W dużym rondlu o grubym dnie roztop masło na średnim ogniu. Dorzuć cebulę i zeszklij, co zajmie ok. 5 minut. Dosyp ryż. Smaż, mieszając przez 1 minutę. Wlej wino, mieszaj, aż ryż wchłonie płyn, czyli przez ok. 1 minutę. Wlej szklankę wywaru. Gotuj, aż płyn zostanie niemal całkowicie wchłonięty, często mieszając przez ok. 4 minuty. Dolewaj wywar po 1 szklance, czekając z każdym razem, aż zostanie wchłonięty, nim wlejesz kolejną. Często mieszaj. Po jeszcze ok. 20 minutach ryż powinien być miękki, a całość półpłynna. Dodaj wtedy warzywa i wymieszaj. Przełóż do dużej miski, posyp natką pietruszki i serem.
© 2012 Vicki Ferentinos
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W