Kotleciki z ciecierzycy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 800 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki i odcedzonej
- 3 jajka
- 1 garść posiekanej natki
- 3 łodygi dymki
- drobno posiekane
- 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 1 czerwona chili
- drobno posiekana
- 120 g pełnoziarnistej bułki tartej
- 3 łyżki oliwy ekstra vergine
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W blenderze umieść ciecierzycę, jajka, 1 łyżeczkę soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz. Miksuj, aż uzyskasz prawie gładką masę. Przełóż do dużej miski, dodaj kolendrę, natkę, dymkę, skórkę z cytryny, chili i bułkę tartą. Wymieszaj i odstaw na 5-10 minut. Zwilż dłonie wodą i uformuj 8 sporych kotlecików lub 16 małych. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, na średnim/dużym ogniu. Partiami smaż kotleciki 3-4 minuty z każdej strony, aż się zrumienią. Podawaj z jogurtem greckim doprawionym papryką i oliwą, rukwią, natką, czerwoną cebulą, pomidorem i sosem chili. Ewentualnie wypełnij tymi składnikami bułeczki, używając jogurtu jako sosu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W