Kotleciki z ciecierzycy

Kotleciki z ciecierzycy
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 800 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki i odcedzonej
  • 3 jajka
  • 1 garść posiekanej natki
  • 3 łodygi dymki
  • drobno posiekane
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 1 czerwona chili
  • drobno posiekana
  • 120 g pełnoziarnistej bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy ekstra vergine

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W blenderze umieść ciecierzycę, jajka, 1 łyżeczkę soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz. Miksuj, aż uzyskasz prawie gładką masę. Przełóż do dużej miski, dodaj kolendrę, natkę, dymkę, skórkę z cytryny, chili i bułkę tartą. Wymieszaj i odstaw na 5-10 minut. Zwilż dłonie wodą i uformuj 8 sporych kotlecików lub 16 małych. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, na średnim/dużym ogniu. Partiami smaż kotleciki 3-4 minuty z każdej strony, aż się zrumienią. Podawaj z jogurtem greckim doprawionym papryką i oliwą, rukwią, natką, czerwoną cebulą, pomidorem i sosem chili. Ewentualnie wypełnij tymi składnikami bułeczki, używając jogurtu jako sosu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA