Konfitura jagodowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
Składniki:
- kilogram jagód
- 3 ¾ miarki cukru granulowanego
- sok z jednej małej cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Opłukać jagody zimną wodą. Przełożyć jagody do garnka dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować. Przełożyć gorące jagody do ceramicznej lub szklanej miski. Przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Nazajutrz przełożyć jagody do dużego garnka i zagotować na dużym ogniu delikatnie mieszając. Gotować na dużym ogniu przez 5-10 minut. Mieszać w razie potrzeby. Sprawdzić temperaturę jagód (powinny mieć 105 stopni C). Przelać konfitury do wyparzonych słoików. Nałożyć uszczelki i zakrętki i szczelnie zakręcić słoiki. Można przechowywać w lodówce przez 1 miesiąc.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W