Konfitura jagodowa

Konfitura jagodowa
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Składniki:

  • kilogram jagód
  • 3 ¾ miarki cukru granulowanego
  • sok z jednej małej cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Opłukać jagody zimną wodą. Przełożyć jagody do garnka dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować. Przełożyć gorące jagody do ceramicznej lub szklanej miski. Przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Nazajutrz przełożyć jagody do dużego garnka i zagotować na dużym ogniu delikatnie mieszając. Gotować na dużym ogniu przez 5-10 minut. Mieszać w razie potrzeby. Sprawdzić temperaturę jagód (powinny mieć 105 stopni C). Przelać konfitury do wyparzonych słoików. Nałożyć uszczelki i zakrętki i szczelnie zakręcić słoiki. Można przechowywać w lodówce przez 1 miesiąc.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA