Karmelowy crèmÉ brulee
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.30)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 szklanka cukru + 6 łyżek ekstra
- ½ szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 8 żółtek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. W garnku zrób karmel z 1 szklanki cukru i tej samej ilości wody. Pamiętaj, żeby nie mieszać, cukier sam się rozpuści pod wpływem temperatury. W pewnym momencie zaczną się pojawiać bąbelki, po jakiś kolejnych 5 minutach syrop zacznie zmieniać kolor na żółty. W tym momencie zacznij lekko kręcić garnkiem, żeby cukier równomiernie zmieniał kolor. Kiedy zacznie się robić brązowy natychmiast zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego mleko, śmietanę, ekstrakt waniliowy i sól. Dokładnie wymieszaj. Roztrzep żółtka i cały czas mieszając, powoli, małymi porcjami zacznij do niech dodawać mieszankę karmelową. Rozlej do 6 kokilek, lub specjalnych naczyń i piecz w kąpieli wodnej przez jakieś 30 minut, aż masa zetnie się na bokach, a w środku będzie lekko drgała. Schłodź w lodówce, a tuż przed podaniem rozsyp na wierzchu każdej kokilki po łyżce cukru i ostrożnie skarmelizuj go używając ręcznego palnika.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W