Kapusta duszona
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 0,5 kg liści kapusty warzywnej
- opłukanej
- ale wilgotnej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 średnia cebula
- posiekana
- 3 plastry bekonu
- pokrojone w kostkę o boku 1 cm
- szczypta płatków czerwonej papryki
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- gruba sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Usunąć twarde włókna z liści. Drobno posiekać końcówki łodyg. Ułożyć liście w stos i pokroić na paski długości 5 cm. Powinno się uzyskać 8 pełnych szklanek. Rozgrzać płaski rondel na dużym ogniu. Wlać olej. Wrzucić cebulę, bekon i płatki czerwonej papryki. Smażyć około 13 minut, aż cebula będzie miękka, a bekon chrupiący. Wrzucać po 2 szklanki pokrojonych liści kapusty. Mieszać w miarę dodawania. Liście pod wpływem temperatury zaczną więdnąć. Po dodaniu całej pokrojonej kapusty, kiedy zawartość rondla zaczyna skwierczeć, wlać ocet. Mieszać do czasu, aż wyparuje. Przykryć i dusić na małym ogniu 10 do 15 minut. W razie potrzeby wlać niewielką ilość wody. Doprawić solą do smaku i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W