Kapusta duszona

Kapusta duszona
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 0,5 kg liści kapusty warzywnej
  • opłukanej
  • ale wilgotnej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula
  • posiekana
  • 3 plastry bekonu
  • pokrojone w kostkę o boku 1 cm
  • szczypta płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • gruba sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Usunąć twarde włókna z liści. Drobno posiekać końcówki łodyg. Ułożyć liście w stos i pokroić na paski długości 5 cm. Powinno się uzyskać 8 pełnych szklanek. Rozgrzać płaski rondel na dużym ogniu. Wlać olej. Wrzucić cebulę, bekon i płatki czerwonej papryki. Smażyć około 13 minut, aż cebula będzie miękka, a bekon chrupiący. Wrzucać po 2 szklanki pokrojonych liści kapusty. Mieszać w miarę dodawania. Liście pod wpływem temperatury zaczną więdnąć. Po dodaniu całej pokrojonej kapusty, kiedy zawartość rondla zaczyna skwierczeć, wlać ocet. Mieszać do czasu, aż wyparuje. Przykryć i dusić na małym ogniu 10 do 15 minut. W razie potrzeby wlać niewielką ilość wody. Doprawić solą do smaku i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA