Jogurtowe pikelety z dżemem z kiwi
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 8)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia nowozelandzka (maoryska)
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
Dżem z kiwi
- miąższ z 1 kg kiwi
- sok z 3 cytryn
- 125 ml (½ szklanki) wody
- 330 g (1½ szklanki) cukru
-
Pikelety jogurtowe (4 porcje, 12 sztuk)
- 1 jajko
- 1½ łyżki cukru
- 360 g (1½ szklanki) jogurtu naturalnego
- kilka łyżek mleka (opcjonalnie)
- 150 g (1 szklanka) mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 20 g stopionego masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Aby zrobić dżem, włóż miąższ kiwi i sok z cytryny do rondla i postaw go na średnim ogniu. Gotuj przez 10 minut, dodaj wodę i cukier, i mieszaj, aż się rozpuści. Gotuj kolejne 25 minut, aż mieszanka nabierze konsystencji dżemu. Mieszaj od czasu do czasu. Przełóż dżem do słoików i poczekaj, aż ostygnie. Trzymaj w lodówce do 2 miesięcy. Z tego przepisu powinno wyjść około 750 mililitrów.
Aby zrobić pikelety, ubij jajka, cukier i jogurt na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę i sodę i delikatnie wymieszaj. W zależności od gęstości jogurtu możesz dodać kilka łyżek mleka, żeby rozrzedzić ciasto. Przykryj ściereczką i włóż do lodówki na 30 minut. Delikatnie wymieszaj ze stopionym mlekiem.
Postaw dużą patelnie na średnim ogniu. Posmaruj ją stopionym masłem. Nałóż 2 łyżki ciasta na patelnię i smaż przez 2 minuty z każdej strony, aż placuszki zrobią się złociste.
Podawaj pikelety z dżemem z kiwi i z gęstą śmietaną.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź