Jajecznica z ostrygami i boczkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.62)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- ¼ szklanki boczku pokrojonego w kostkę
- ½ szklanki pokrojonych na plasterki grzybków shitake (bez korzonków)
- sól i pieprz
- 6 lub więcej obranych ostryg
- 4 – 5 jaj
- siekana natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlać olej na patelnię, rozgrzać na średnim ogniu, po minucie dodać boczek. Smażyć przez minutę, dodać grzyby shitake i szczyptę soli. Smażyć, od czasu do czasu mieszając i wyregulować ogień, żeby boczek i grzyby ładnie się zrumieniły, a nie przypaliły. Dodać ostrygi, zamieszać, smażyć aż będą pulchne i twarde czyli ok. 1 minuty. Wyłączyć ogień. W misce ubić jaja, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki. Wlać na patelnię, postawić na średnim ogniu i smażyć, często mieszając i zeskrobując jajecznicę z boków patelni. Jajecznica jest gotowa, kiedy jaja są ścięte, ale danie zachowało półpłynną konsystencję. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W