Jajecznica z krewetkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ok. 400 g surowych
- obranych krewetek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki oleju arachidowego
- masła lub innego neutralnego oleju
- np. z pestek winogron lub kukurydzianego
- 8 jaj
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- pół szklanki posiekanej dymki
- Do przybrania – posiekana świeża kolendra (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pozbawić krewetki żył, jeśli są duże, pokroić na kawałki. Posypać solą i pieprzem.
Wlać oliwę lub włożyć masło na dużą patelnię, najlepiej teflonową, rozgrzać na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz będzie gorący, włożyć krewetki. Smażyć mieszając, aż krewetki będą różowe. Wbić jajka do miski z sosem sojowym i olejem sezamowym. Wrzucić na patelnię jajka i dymkę. Smażyć, do mieszania używać gumowej szpatułki. Rozbijać grudy. Jeśli jajecznica zbyt szybko się smaży, zdjąć z ognia, zamieszać i ponownie smażyć. Kiedy jajka się zetną, doprawić, przybrać wedle życzenia i podawać natychmiast.
Wlać oliwę lub włożyć masło na dużą patelnię, najlepiej teflonową, rozgrzać na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz będzie gorący, włożyć krewetki. Smażyć mieszając, aż krewetki będą różowe. Wbić jajka do miski z sosem sojowym i olejem sezamowym. Wrzucić na patelnię jajka i dymkę. Smażyć, do mieszania używać gumowej szpatułki. Rozbijać grudy. Jeśli jajecznica zbyt szybko się smaży, zdjąć z ognia, zamieszać i ponownie smażyć. Kiedy jajka się zetną, doprawić, przybrać wedle życzenia i podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W