Jajecznica z krewetkami

Jajecznica z krewetkami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ok. 400 g surowych
  • obranych krewetek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • masła lub innego neutralnego oleju
  • np. z pestek winogron lub kukurydzianego
  • 8 jaj
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pół szklanki posiekanej dymki
  • Do przybrania – posiekana świeża kolendra (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pozbawić krewetki żył, jeśli są duże, pokroić na kawałki. Posypać solą i pieprzem.
Wlać oliwę lub włożyć masło na dużą patelnię, najlepiej teflonową, rozgrzać na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz będzie gorący, włożyć krewetki. Smażyć mieszając, aż krewetki będą różowe. Wbić jajka do miski z sosem sojowym i olejem sezamowym. Wrzucić na patelnię jajka i dymkę. Smażyć, do mieszania używać gumowej szpatułki. Rozbijać grudy. Jeśli jajecznica zbyt szybko się smaży, zdjąć z ognia, zamieszać i ponownie smażyć. Kiedy jajka się zetną, doprawić, przybrać wedle życzenia i podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA