Jagnięcina z groszkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwóch łakomych Włochów (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 kg łopatki jagnięcej bez kości
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 10 łyżek oliwy
- 2 cebule
- 1 duża marchew
- 1 łodyga selera
- 5 ząbków czosnku
- 5 filecików anchois
- 1 czerwona papryczka chilli
- garść gałązek tymianku
- 250 ml białego wina
- 2 łyżki octu z białego wina
- 400 g ziemniaków
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 250 g świeżego lub mrożonego groszku
- 100 ml wody
- chleb do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokroić mięso na kawałki, przełożyć na talerz, posypać solą i pieprzem, dobrze wymieszać i odstawić na bok. Cebulę, marchew i czosnek obrać. Cebulę grubo posiekać. Marchew i seler pokroić na kawałki. Chilli pokroić na plasterki (przedtem ew. usunąć pestki). Wyjąć groszek z zamrażarki i zostawić w temperaturze pokojowej. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, marchew i seler. Smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną. Dorzucić całe, lekko zgniecione ząbki czosnku, chilli i anchois. Mieszając smażyć, aż fileciki się niemal rozpadną. Wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu. Dodać tymianek, wlać wino, zamieszać i gotować, aż połowa płynu odparuje. Dodać ocet i zamieszać. Zmniejszyć płomień, przykryć i gotować 20 minut na małym ogniu. Ziemniaki dobrze umyć i osuszyć, zależnie od wielkości pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Wrzucić do garnka ziemniaki, pomidorki i groszek, zamieszać, wlać wodę, przykryć pokrywką lub arkuszem folii aluminiowej i dusić na małym ogniu 40 – 45 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, pogotować parę minut bez przykrycia, by odparować nadmiar płynu. Zdjąć z ognia, rozłożyć na talerze i podawać z chlebem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W