Jagnięce churrasco z zielonym molé
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Zielone molé:
- 50 ml oleju roślinnego
- 2 starte ząbki czosnku
- ⅓ szklanki cebuli cukrowej pokrojonej w drobną kostkę
- ⅓ szklanki prażonych orzechów nanerczowych
- ¼ łyżeczki prażonych i zmielonych nasion kminu
- ¼ szklanki natki (samych listków)
- ½ szklanki obranych, niesolonych pistacji
- 4 zielone pomidory
- 6 liści sałaty rzymskiej, po usunięciu środkowych grubych włókien
- 4 papryczki chili serrano
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 2 goździki
- 400 ml bulionu z kurczaka
- sól
- sok z 1 limonki
Do podania:
- 4 porcje polędwiczek jagnięcych po 150 g
- sól morska, do smaku
- 1 pęczek rukwi wodnej
- 100 g marynowanej papryczki chili jalapeño
- 2 kolby kukurydzy, ugotowane w osolonej wodzie do miękkości
- ¼ szklanki białej rzodkwi, pokrojonej w słupki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej garnek o grubym dnie średnicy 22 cm. Wlej olej. Wrzuć czosnek i cebulę. Smaż na małym ogniu, nie dopuszczając do zrumienienia.
Przełóż do blendera wszystkie pozostałe składniki molé oprócz soli i soku z limonki. Zmiksuj na gładką masę.
Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dodaj zmiksowany sos. Dokładnie wymieszaj. Doprowadź do zagotowania. Zostaw na 7-8 minut, na bardzo małym ogniu. Nie dopuść do wrzenia, bo wtedy sos straci swój jaskrawozielony kolor. Przetrzyj sos przez bardzo drobne sito. Dodaj przyprawy i sok z limonki. Odstaw.
Rozgrzej mocno grill na węgiel drzewny. Posmaruj polędwiczki oliwą. Dopraw solą morską. Połóż na ruszcie. Posmaruj oliwą ugotowaną kukurydzę. Dopraw i połóż na ruszcie. Obróć kolby, gdy się zrumienią, aby uzyskały równomierny kolor. Opiecz mięso tak, jak lubisz. Przed podaniem odstaw na 5 minut.
Do podania skrój ziarna kukurydzy z kolby. Pokrój polędwiczki jagnięce na 6 plastrów, w poprzek włókien. Posmaruj podgrzany talerz zielonym molé. Ułóż porcję kukurydzy. Przybierz rukwią wodną. Na liściach rozłóż plastry polędwiczki. Udekoruj marynowanym czerwonym jalapeño i białą rzodkwią.
Przełóż do blendera wszystkie pozostałe składniki molé oprócz soli i soku z limonki. Zmiksuj na gładką masę.
Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dodaj zmiksowany sos. Dokładnie wymieszaj. Doprowadź do zagotowania. Zostaw na 7-8 minut, na bardzo małym ogniu. Nie dopuść do wrzenia, bo wtedy sos straci swój jaskrawozielony kolor. Przetrzyj sos przez bardzo drobne sito. Dodaj przyprawy i sok z limonki. Odstaw.
Rozgrzej mocno grill na węgiel drzewny. Posmaruj polędwiczki oliwą. Dopraw solą morską. Połóż na ruszcie. Posmaruj oliwą ugotowaną kukurydzę. Dopraw i połóż na ruszcie. Obróć kolby, gdy się zrumienią, aby uzyskały równomierny kolor. Opiecz mięso tak, jak lubisz. Przed podaniem odstaw na 5 minut.
Do podania skrój ziarna kukurydzy z kolby. Pokrój polędwiczki jagnięce na 6 plastrów, w poprzek włókien. Posmaruj podgrzany talerz zielonym molé. Ułóż porcję kukurydzy. Przybierz rukwią wodną. Na liściach rozłóż plastry polędwiczki. Udekoruj marynowanym czerwonym jalapeño i białą rzodkwią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W