Jabłka i żurawina pod kruszonką
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Przygotowanie:
Kruszonka½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
5 łyżek miękkiego niesolonego masła
½ szklanki posiekanych orzechów pekan
Owoce
4 jabłka reneta albo Granny Smith obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojonych na centymetrową kostkę
1 szklanka świeżej albo mrożonej żurawiny
1/3 szklanki cukru
skórka i sok z 1 małej pomarańczy
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C i natłuść kwadratową foremkę o boku 20 cm. Zmieszaj w misce wszystkie składniki kruszonki oprócz orzechów i rozrób palcami na grudkowatą masę. Dodaj orzechy, wymieszaj i odstaw. Wymieszaj jabłka i żurawinę z cukrem oraz skórką i sokiem z pomarańczy. Nałóż do przygotowanej foremki i posyp kruszonką. Piecz ok. 30 min, aż jabłka będą miękkie. Przestudź, podawaj na ciepło z kulką lodów waniliowych.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W