Gulasz wołowy z zieloną papają
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 450 g wołowiny na gulasz
- jagnięcej łopatki
- pokrojone na kawałki po 3 cm
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 drobno posiekane cebule
- 1 zielona papryka pokrojoną w małą kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 grubo posiekany duży pomidor
- 1 duży ziemniak
- 450 g zielonej papai
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kminem. Domieszać sos sojowy.
Olej roślinny rozgrzać na dużym ogniu, w dużym żaroodpornym naczyniu. Cały czas mieszając, smażyć mięso, aż się zrumieni z wszystkich stron – około 5 minut. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, zieloną paprykę, czosnek i pomidora. Wlać taką ilość gorącej wody, by pokryła mięso. Przykryć pokrywką i dusić ok. godziny, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. W tym czasie obrać ziemniaka, pokroić w grubą kostkę. Gotować do miękkości. Odcedzić i odstawić na bok. Papaję obrać i usunąć pestki. Pokroić na kawałki długości 3 cm. Ugotować na parze do miękkości.
Gdy mięso będzie gotowe, dodać papaję, ziemniaki i przecier pomidorowy. Dusić na małym ogniu jeszcze 5-10 minut. Podawać z ryżem.
Olej roślinny rozgrzać na dużym ogniu, w dużym żaroodpornym naczyniu. Cały czas mieszając, smażyć mięso, aż się zrumieni z wszystkich stron – około 5 minut. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, zieloną paprykę, czosnek i pomidora. Wlać taką ilość gorącej wody, by pokryła mięso. Przykryć pokrywką i dusić ok. godziny, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. W tym czasie obrać ziemniaka, pokroić w grubą kostkę. Gotować do miękkości. Odcedzić i odstawić na bok. Papaję obrać i usunąć pestki. Pokroić na kawałki długości 3 cm. Ugotować na parze do miękkości.
Gdy mięso będzie gotowe, dodać papaję, ziemniaki i przecier pomidorowy. Dusić na małym ogniu jeszcze 5-10 minut. Podawać z ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W