Grillowany kurczak z szarmulą i sałatką

Grillowany kurczak z szarmulą i sałatką
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Przygotowanie:



Szarmula
pół hiszpańskiej cebuli
4 ząbki czosnku
pęczek kolendry
pęczek natki pietruszki
3 łyżeczki kminu
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka imbiru w proszku
pół filiżanki soku cytryny
filiżanka oliwy z oliwek
2 piersi ekologicznego kurczaka

Sałatka
ćwierć japońskiej dyni pokrojonej na cienkie kawałki
puszka fasoli
łyżka posiekanej kiszonej cytryny
pół filiżanki liści kolendry
pół filiżanki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie szarmuly
Miksujemy cebulę, czosnek i świeże zioła z oliwą z oliwek. Dodajemy przyprawy. Dolewamy sok z cytryny do smaku i tyle oliwy, żeby powstała gładka pasta. Nacieramy nią kurczaka. Przyprawiamy go solą i odstawiamy, żeby przeszedł marynatą.

Sałatka
Dynię pieczemy na grillu. (Możemy dołożyć ją do piekącego się kurczaka.) Mieszamy fasolę, cytrynę i kolendrę. Dodajemy upieczoną dynię. Przekładamy na talerz. Polewamy sokiem z cytryny i oliwą. Przyprawiamy.

Sposób podania
Kurczaka grillujemy przez 3 minuty z każdej strony. Odwracamy go szpatułką, żeby szarmula nie odpadła. Po upieczeniu odkładamy na minutę lub dwie. Kroimy mięso pod skosem. Podajemy z sałatką. Skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i przyprawiamy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA