Grillowany kurczak z szarmulą i sałatką
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
Przygotowanie:
Szarmula
pół hiszpańskiej cebuli
4 ząbki czosnku
pęczek kolendry
pęczek natki pietruszki
3 łyżeczki kminu
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka imbiru w proszku
pół filiżanki soku cytryny
filiżanka oliwy z oliwek
2 piersi ekologicznego kurczaka
Sałatka
ćwierć japońskiej dyni pokrojonej na cienkie kawałki
puszka fasoli
łyżka posiekanej kiszonej cytryny
pół filiżanki liści kolendry
pół filiżanki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie szarmuly
Miksujemy cebulę, czosnek i świeże zioła z oliwą z oliwek. Dodajemy przyprawy. Dolewamy sok z cytryny do smaku i tyle oliwy, żeby powstała gładka pasta. Nacieramy nią kurczaka. Przyprawiamy go solą i odstawiamy, żeby przeszedł marynatą.
Sałatka
Dynię pieczemy na grillu. (Możemy dołożyć ją do piekącego się kurczaka.) Mieszamy fasolę, cytrynę i kolendrę. Dodajemy upieczoną dynię. Przekładamy na talerz. Polewamy sokiem z cytryny i oliwą. Przyprawiamy.
Sposób podania
Kurczaka grillujemy przez 3 minuty z każdej strony. Odwracamy go szpatułką, żeby szarmula nie odpadła. Po upieczeniu odkładamy na minutę lub dwie. Kroimy mięso pod skosem. Podajemy z sałatką. Skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i przyprawiamy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W