Grillowany filet z granika ze smażonymi cebulkami i pomidorkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny dzień Chucka (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 9
Przygotowanie:
Składniki:confit z czosnku:
12 ząbków czosnku, obranych
1 szklanka oliwy (250 ml)
grillowany granik:
1 kg świeżego fileta z granika ze skórą
3 łyżki oliwy (45 ml)
1 czerwona papryczka chili, posiekana
4 ząbki czosnku, posiekane
4 gałązki rozmarynu, posiekane
4 gałązki tymianku, posiekane
sól i pieprz
smażone cebulki i pomidorki:
1 łyżka oliwy (15 ml)
24 cebulki cipollini
24 pomidorki cherry
2 łyżki masła (30 ml)
sól i pieprz
przybranie:
1 łyżka oliwy (15 ml)
garść drobno pokrojonej skórki z marynowanych cytryn
garść natki pietruszki
garść kolendry
Przygotowanie:
Confit: w rondelku na małym ogniu podgrzewamy oliwę i czosnek przez 30 minut, aż czosnek zmięknie. Odstawiamy. Grillowany granik: w moździerzu rozcieramy połowę oliwy z pozostałymi składnikami. Mieszanką nacieramy rybę. Przykrywamy folią. Trzymamy w lodówce przez godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Kiedy ryba jest gotowa, rozgrzewamy pozostałą oliwę na ciężkiej patelni i smażymy rybę skórą do spodu przez 5 minut, aż się zrumieni. Następnie dopiekamy 25 minut w piekarniku, aż mięso zacznie się dzielić. Smażone cebulki i pomidorki: na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Wrzucamy cebulki, smażymy do miękkości – około 15 minut. Następnie dodajemy pomidorki i ząbki czosnku z oliwy. Smażymy 5 minut na dużym ogniu, aż cebulki się zrumienią. Dodajemy masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Podanie: rybę wyjmujemy z piekarnika, posypujemy skórką z cytryn i skrapiamy oliwą. Układamy na niej cebulki, pomidory i czosnek. Ozdabiamy ziołami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W