Grillowane szparagi z pietruszkowym pesto

Grillowane szparagi z pietruszkowym pesto
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.57)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 duży pęczek natki pietruszki o płaskich liściach
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1 szklanka sparzonych
  • obranych i pokrojonych migdałów
  • ½ szklanki oliwy
  • sól morska
  • 1 paczka świeżych zielonych szparagów
  • oliwa
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmieszaj w blenderze liście natki, parmezan i migdały z oliwą. Dopraw solą i dolej tyle oliwy, żeby pesto miało luźną konsystencję. Przechowuj pesto w zakręconym słoiku do 3 tygodni.
Rozgrzej grill. Odetnij stwardniałe końcówki szparagów u nasady i wymieszaj łodygi z oliwą, solą i pieprzem. Rozłóż szparagi na gorącym grillu i obracaj w miarę pieczenia. Gdy zmiękną, przełóż je na półmisek. Podawaj szparagi z pietruszkowym pesto.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA